Prisbild mm   

 
 

 


Varför kostar en katt det den gör, undrar en del - vilket är en vanlig fråga för den som aldrig har köpt ett renrasigt djur.


Mellan 7500-14000kr beroende på om de skall vara enbart sällskapskatt eller utställning/avel. Priset är lite beroende på färg och teckning, en del färger är sällsyntare än andra vilket beror på att det inte föds tillräckligt många av en speciell färg som t.ex. den cremé, röd, lila eller choklad färgade katten är.
 Katter som säljs till sällskap får inte vara i avel vilket skrivs in i köpeavtalet, katten skall också kastreras senast vid 6 månaders ålder eller så är den kastrat när den flyttar in hos dig. Om katten inte är kastrerad då den flyttar behåller jag stamtavlan hos mig tills du kan visa ett intyg på att katten har blivit kastrerad då får du också stamtavlan av mig.


En hona som sålts till avel gäller följande för: att de får ha högst 3 kullar på 2 år (enligt Sveraks regler). Varje katt skall ju ha möjlighet till att få vara katt mellan sina kullar och parningar.
Vid köp av två katter samtidigt ges en rabatt på 1000kr för den andra katten. Om jag känner mig det minsta osäker på en kattunge köpare så säger jag hellre nej till denna, det har att göra med att jag är mån om att mina katter får ett bra hem och som uppfödare har jag ett ansvar att detta ska ske.

Foder katt: Ibland händer det att jag söker foderhem till mina kattungar. Foder ägaren betalar då hälften av priset på katten, MEN det finns regler att följa som du bör tänka igenom noga innan du bestämmer dig för att ta  till dig en foderkatt och jag är noga med detta. Foderhona: Jag har rätt att ta 1-2 kullar (oftast senast då honan har fyllt 3 år). Du skall kunna ha kattungarna hos dig tills att dom är 12 veckor gamla. Du kanske behöver ta ledigt från arbetet stundvis för att sköta om kattungarna. Jag står för de fasta kostnaderna som har med honans avel att göra. Du skall kunna ta hem kattungeköpare till dig som vill se kattungarna och det tar mycket av din tid. Foderhane: Jag har rätt att ta 2-4 kullar, lite beror på hur han agerar som fertil hane hemma hos dig. Du skall kunna ta emot honor för parning i ditt hem under en veckas tid då honan är i höglöp. Du får inte kastrera hanen under hans foder tid hos dig & du får inte para honom med dina egna honor under hans foder tid hos dig.

Uppfödningskostnader (som är kontrollerade år 2010) hos den veterinär jag anlitar.
750kr för veterinärbesiktning + 2 vaccination, chipmärkning och veterinärbesiktining.
(Alla mina katter är chippade innan de lämnar hemmet och är ett måste).


Totala kostnaden är.
Veterinärbesiktning, vaccinationer och chip. Registrering och stamtavla. Mat, övriga kostnader.
Betalning för varje född katt:
750kr/kattunge-vaccinationer,chip och intyg
300kr/kattunge-registrering av stamtavla
1.500kr/kattunge-mat, sand och eventuella andra kosttillskott
2000kr/kattunge-eventeulla övriga kostnader som kan tillkomma

Tid som inte går att mäta i pengar
Total kostnad blir ca.2.5000kr/kattunge (om inget oförutsett händer).
Så veterinärkostnaderna på första kattungen är minst 750kr, blir det dräktighetskontroll, kejsarsnitt, komplikationer eller penicillinbehandling mm så måste du lägga till det också.

Kostnader som alltid finns med.
Parningsavgift, Resor, mat och eventuell övernattning, Avelsförsäkring, Kattmat, Kattsand
1.500-2000kr eller mer i parningsavgift
1.500kr ibland mer för övernattning, mat och bensin
5.200kr/år i Avelsförsäkring som skall hållas aktiv i minst tre år efter det att kullen har fötts
7000kr/år i kattmat, pälsvård,städprodukter och leksaker
1-2500kr/år i kattsand 

Utställningar, seminarier, föreläsningar och andra saker som vi deltar och måste för att hålla oss ajour med det som rör vår ras uppgår till fler tusen kronor/år. Hälsoprogram som vi följer där varje katt kontrolleras för njurar och hjärta till en kostnad av 2.000kr/katt och som är återkommande under kattens avelsarbete.

Övriga kostnader
9.000r 1 kejsarsnitt med 5 kattungar på dagtid.
11-13.0000kr 1 kejsarsnitt med 5 kattungar på jourtid.
800kr för röntgen för att kolla om honan är dräktig.
600kr för ultraljud för att kolla om honan är dräktig